Tien medewerkers van het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn positief getest op het coronavirus, zo bevestigt een woordvoerder maandag aan NU.nl na berichtgeving door Omroep Brabant. Zij zitten thuis in quarantaine.

De woordvoerder geeft aan dat de medewerkers elkaar niet besmet hebben, omdat zij thuis in quarantaine zitten. Ook is er geen link met de medewerker van de polikliniek Neurologie die vorige week positief testte op het coronavirus.

Deze medewerker had geen contact gehad met patiënten. Wel is de polikliniek uit voorzorg extra gereinigd, zo meldde het ziekenhuis. Medewerkers die direct contact met de geïnfecteerde medewerker hadden gehad, werden verzocht naar huis te gaan en thuis te werken.

Momenteel wordt nog onderzocht met wie de tien andere geïnfecteerde medewerkers contact hebben gehad. Vooralsnog blijft het Amphia Ziekenhuis open. Volgens het ziekenhuis lopen patiënten en bezoekers geen extra risico op besmetting.

RIVM adviseert inwoners Noord-Brabant sociaal contact te beperken

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft inwoners van Noord-Brabant geadviseerd om bij verkoudheid of koorts sociaal contact te beperken. Dit betekent in de praktijk dat ze thuis moeten blijven.

Van de personen van wie niet duidelijk is waar ze besmet zijn geraakt, hebben de meesten volgens het RIVM een link met Noord-Brabant.

Met de maatregel moet worden voorkomen dat het COVID-19-virus in de provincie mogelijk verder wordt verspreid. "Werk bijvoorbeeld thuis, ga niet op bezoek bij anderen of naar plekken waar veel mensen samenkomen", aldus het RIVM.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus (COVID-19) in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.