Vanaf maandag rijden dagelijks twee scanauto's door de wijken van Breda waar gereguleerd parkeren geldt.

De scanauto's maken foto's van alle auto's. Daarop zijn de kentekenplaten en de omgeving te zien. Aan de hand van de beelden wordt automatisch gecontroleerd of er zogenoemd parkeerrecht is. Parkeerrecht wil zeggen dat er een geldige parkeervergunning voor dat kenteken is verleend óf dat er voldoende is betaald voor het parkeren.

Als dat niet zo is, controleert de handhaver de beelden handmatig en gaat hij of zij in de straat bij de auto ter plaatse kijken. Als er dan inderdaad sprake is van een overtreding, ontvangt de eigenaar binnen twee weken een parkeerboete per post.

Het gebruik van de scanauto's scheelt de controleurs veel tijd, omdat de scanauto meteen de auto's eruit filtert waarvoor mogelijk geen parkeervergunning is aangevraagd of parkeergeld is betaald. De handhavers hoeven dus niet ter plaatse alle auto's te controleren, maar kunnen veel gerichter te werk gaan.

Een normale handhaver kan in een uur zo'n 65 geparkeerde auto's controleren, maar een scanauto scant in dezelfde tijd zo'n 1.200 auto's.