Breda is woensdagavond tijdens de European Smart Tourism Awards in Helsinki verkozen tot meest toegankelijke stad van Europa, maakt de gemeente donderdag bekend.

Tijdens de avond werden prijzen uitgereikt in de categorieën duurzaamheid, digitalisering, cultureel erfgoed, creativiteit en toegankelijkheid. Gothenburg (Zweden) en Malaga (Spanje) wonnen de 'overall prijs'. Andere genomineerden waren Bratislava (Slowakije), Bremerhaven (Duitsland), Karlsruhe (Duitsland), Ljubljana (Slovenië), Nice (Frankrijk), Ravenna (Italië) en Turijn (Italië).

De steden gaven deze week een pitch, waarna de winnaars werden gekozen. De jury liet weten onder de indruk te zijn van de manier waarop Breda samen met ervaringsdeskundigen werkt aan het wegnemen van barrières en drempels in de gemeente voor mensen met een beperking.

Achttien Bredase organisaties hebben woensdagavond een lokaal toegankelijkheidsakkoord getekend. Hierin verklaren zij zich in te zetten om Breda toegankelijk en inclusief te maken.

Het akkoord was een van de speerpunten van de Bredase Vervolgagenda Toegankelijkheid 2019-2020 die afgelopen zomer is opgesteld door partijen in de stad in afstemming met ervaringsdeskundigen.