Amphia heeft maandag een nieuw kunstwerk onthuld dat moet herinneren aan het oorlogsdrama dat op 22 januari 1945 in Breda op de locatie van de Molengracht plaatsvond. Tien kinderen en hun tante kwamen hierbij om het leven.

Bij de onthulling waren de nabestaanden van het oorlogsdrama en wethouder Jeugd, Onderwijs en Cultuur Marianne de Bie aanwezig.

Op 22 januari 1945 werd de boerderij van de familie De Jongh getroffen door een uit koers geraakte bom, terwijl de bevrijding in het zuiden van Nederland al een feit was. Daarbij kwamen tien kinderen en hun tante om het leven.

Tot een aantal jaar geleden stonden drie grote rode beuken op de locatie. De bomen bleken ziek te zijn en moesten mede daarom weg voordat er met de nieuwbouw werd gestart.

Om de herinnering aan de gebeurtenis levend te houden voor de omgeving en de nabestaanden, heeft Amphia een kunstwerk laten maken door kunstenaar Michel Kuipers. De stichting Vrienden van Amphia heeft het kunstwerk met een financiële bijdrage mede mogelijk gemaakt.

'Dankbaar voor herinnering'

"Als ik vroeger langs de drie beukenbomen liep, maakte dat iets in mij los", vertelt Piet Dielemans, een van de nabestaanden van het drama.

"Hier zijn toch mijn broers, zussen, tante en de kinderen van de familie De Jongh om het leven gekomen. Wij zijn heel dankbaar dat we een herinnering hebben aan dit oorlogsdrama."

Kunstwerk is 3,5 meter hoog

De naam van het kunstwerk is Weerslag. De eikenboom groeit, maar tijdens de groei keert de boom weer terug naar de aarde. Hiermee wordt een te jong afgebroken leven gesymboliseerd.

"Ik heb bewust gekozen voor een eikenboom omdat ik graag met elementen om de boom wilde werken", aldus Kuipers. "Het beeld is gemaakt van dubbelhard gebakken keramiek. Een kant van de boom is blauw geglazuurd en de andere kant is bruin ongeglazuurd."

Het kunstwerk is 3,5 meter hoog en ter plekke opgebouwd.