Breda is een van de tien gemeenten die meedoet aan het wietexperiment. Het kabinet heeft de stad geselecteerd voor de landelijke proef die vier jaar duurt.

"Eindelijk gaan we stappen zetten om afscheid te nemen van het halfslachtige gedoogbeleid dat Nederland kent. Ik ben blij dat Breda meedoet aan het experiment", zegt burgemeester van Breda Paul Depla.

Zodra de proef begint, kunnen alle acht Bredase coffeeshops hun voorraad verkrijgen bij telers die onder toezicht van de landelijke overheid staan. Telers kunnen zich vestigen in iedere gemeente in het land.

De voorbereidingen zullen waarschijnlijk nog anderhalf jaar duren. Volgens Depla is die periode belangrijk om de cannabis te laten voldoen aan de eisen van de consument.

"Om het experiment tot een succes te maken, is het belangrijk dat de wiet concurreert met het huidige aanbod in de shops. Op prijs én kwaliteit. Als we dat niet doen, ontstaat er straathandel en overlast in wijken. Daarom pleit ik voor een zorgvuldige voorbereiding van het experiment met telers, coffeeshops en consumenten", aldus de burgemeester.

De tien deelnemende gemeente voeren de komende tijd gesprekken met het ministerie over onderwerpen, zoals juridische ondersteuning, toezicht en handhaving.