Het ongeval waarbij zaterdag een vrouw naar beneden viel bij een tokkelbaan op Ploegendienst werd veroorzaakt doordat instructeurs de procedure niet correct volgden. Dat heeft het veiligheidsinstituut Sport Institute Europe, waarbij het verantwoordelijke bedrijf is aangesloten, woensdag laten weten.

Zo had het remtouw nooit door de karabiner mogen lopen. Ook wordt er volgens het veiligheidsinstituut normaal gesproken gewerkt met een dubbele zekering. Het slachtoffer van het ongeval was maar op één punt aan de baan bevestigd. "Hoe het kon gebeuren dat ten tijde van het ongeval niet de correcte methode is gebruikt, is op dit moment nog onduidelijk en wordt onderzocht."

Wel is er volgens het veiligheidsinstituut gebruik gemaakt van gekeurde en gecontroleerde materialen en zijn er vooraf aan de activiteit zogenoemde constructieberekeningen gemaakt. "Aannames door andere bedrijven en instituten dat dit niet het geval is, zijn onjuist", laat Sport Institute Europe weten.

Het veiligheidsinstituut heeft de nodige documenten inmiddels overgedragen aan de NVWA. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit leidt het onderzoek naar het ongeval