Breda krijgt op zijn vroegst aan het eind van de zomer het taxikeurmerk. De vorige week opgerichte Stichting Kwaliteitstaxi Breda (SKB) heeft van de gemeente akkoord gekregen om het systeem voor het keurmerk te gaan ontwikkelen.

De aanleiding voor de oprichting van de SKB zijn aanhoudende problemen bij de opstapplaatsen voor taxi's. Met name wordt geklaagd over de gastvrijheid en klantvriendelijkheid van de taxibedrijven bij de taxi-opstapplaatsen zoals het station, de Nieuwe Prinsenkade en Oude Vest.

Dit is een doorn in het oog van de gemeente, ondernemers en de branche zelf.

Paul Martens, voorzitter van de SKB realiseert zich dat taxichauffeurs het visitekaartje van de stad zijn. "Het keurmerk maakt het in de toekomst lastiger voor chauffeurs van buiten de stad om in Breda te werken tijdens drukke evenementen, zoals carnaval en Breda Jazz Festival."

Het taxikeurmerk is een permanente maatregel, waardoor de Taxipas, vroeger Taxi-vignet genoemd, komt te vervallen.

'We willen als gemeente meer inzetten op handhaving'

Wethouder Boaz Adank heeft er alle vertrouwen in dat de bestuursleden van de Stichting samen met de branche een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een verdere verbetering van het taxivervoer in Breda.

"Daarnaast zullen we als gemeente inzetten op meer handhaving en willen we gaan werken met taxi-stewards op de standplaats Nieuwe Prinsenkade."

Volgens Martens is het nu tijd is om in het juiste tempo de goede stappen te zetten.