De rechtbank heeft twee mannen uit Oosterhout en Breda veroordeeld tot negen maanden cel voor het bijdragen aan de invoer van 3.800 kilo cocaïne.

De lading drugs werd op 15 september 2017 onderschept in de haven van Antwerpen. De zeecontainer kwam uit Colombia en was geladen met bananen.

De recherche greep in nadat de container was afgeleverd op een adres in Breda. Een van de verdachten, een 41-jarige man uit Breda, had een deel van de cocaïne, 500 gram, naar een Bredase loods gereden. De tweede verdachte, een 57-jarige man uit Oosterhout, was de eigenaar van deze loods.

De rechtbank oordeelde dinsdag dat de rol van de twee mannen bij de invoer van de grote lading cocaïne beperkt was. De straffen vallen daarom lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

OM eiste negen en zes jaar cel

Het OM eiste twee weken geleden celstraffen van negen jaar voor de chauffeur en zes jaar voor de 57-jarig eigenaar, omdat ze een "wezenlijke bijdrage" hadden geleverd aan de invoer van drugs. Vanwege hun kleine aandeel en het feit dat zij nooit eerder zijn veroordeeld, vallen de straffen lager uit.

De vondst was met een straatwaarde van ongeveer honderd miljoen euro een van de grootste cocaïnevangsten ooit.