De rechtbank in Breda heeft donderdag twee Bredanaars van 51 en 55 jaar veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf voor het op grote schaal kweken van hennep, energiediefstal en witwassen van de opbrengst.

Het criminele bezit van de twee wordt op 2,5 miljoen euro geschat. De illegale winst die de twee met hun werkzaamheden hebben verkregen worden in een ontnemingszitting nog behandeld. De rechter heeft beslaggelegd op panden, contant geld, bankrekeningen en luxegoederen.

De twee mannen zouden tussen 2002 en 2014 steeds meer panden hebben gekocht met de opbrengsten van de georganiseerde hennepkweek en vervolgens in een aantal panden ook weer kwekerijen hebben opgezet.

Nadat ze een aantal panden hadden gekocht, hebben ze bij meerdere banken hypotheken verkregen om nog meer panden aan te schaffen. Daarbij werden de met illegale winst aangekochte panden en gefingeerde huurbetalingen als onderpand gebruikt. 

Mannen rekenden illegaal afgetapte stroom door aan onderhuurders

De mannen zetten huurcontracten op naam van katvangers en deden alsof deze huurders huur betaalden. Zo bleven de Bredanaars lange tijd uit beeld.

Op sommige locaties werd illegaal stroom afgetapt en tegelijk de elektriciteitskosten aan onderhuurders doorbelast. Dat waren vaak studenten die vlak naast de kwekerijen sliepen. 

De achttien kwekerijen met honderden planten zijn op verschillende momenten in dichtbevolkte woonwijken in Breda ontdekt. De hennepplanten werden veelal met illegaal afgetapte stroom gekweekt.