Breda krijgt een Europese prijs omdat veel diensten en faciliteiten in de stad goed toegankelijk zijn voor gehandicapten en ouderen. 

De prijs is een onderscheiding voor steden die het leven voor gehandicapten en oudere mensen makkelijker maken. Het gaat onder meer om toegang tot openbaar vervoer, gebouwen, speelplaatsen, werkplekken en ICT-faciliteiten.

EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk, Sociale Zaken en Arbeidsmobiliteit) maakte de winnaar van de zogenoemde Access City Award 2019 dinsdag bekend op een conferentie in Brussel.

Zij prees vooral de inspanningen van de Brabantse stad om het middeleeuwse centrum voor iedereen toegankelijk te maken. Mensen met beperkingen kunnen bijvoorbeeld makkelijk in winkels, restaurants, en theaters komen. 

Locoburgemeester en wethouder Wijkaanpak van Breda Miriam Haagh zei "extreem trots" te zijn. "Iedereen bij ons kan deelnemen aan de maatschappij.’"

Van de 52 steden die zich hadden gekandideerd haalden er vijf de finale. Breda kreeg de voorkeur boven het Franse Evreux, Gdynia in Polen, het Hongaarse Kaposvár en Vigo in Spanje. Vorig jaar won Lyon de prijs.