De Bredase ijsbaan aan de Terheijdenseweg kampt met achterstallig onderhoud en moet daarom snel worden opgeknapt. Dat schrijft Teun Schiphouwer namens de Bredase ijsverenigingen in een brief aan het college.

Eén van de problemen is het gebrek aan kleedkamers, dat volgens de ijsverenigingen vooral op piekmomenten en bij grotere sportevenementen tot problemen en klachten leiden. "Gezien de groeiambitie van met name ijshockey in Breda zullen de problemen alleen maar toenemen", verwacht Schiphouwer.

Schiphouwer kaart ook de veiligheid van shorttrackers die de ijsbaan gebruiken aan. "Er staan nu 35 kussens langs de baan die aan de veiligheidseisen voldoen, terwijl er 83 nodig zijn." Shorttrackclubs zouden daarom uitwijken naar andere ijsbanen in het land, waardoor het voortbestaan van shorttrack in Breda zou worden bedreigd.

Tot slot vragen de verenigingen aandacht voor de zwarte loopmatten rondom de ijsbaan. "Die liggen er al sinds de opening in 2001. Omdat ze er al zo lang liggen, zijn ze niet meer schoon te maken. Daardoor komt er straatvuil op het ijs. Dat is niet goed voor de schaatsen, maar zorgt daarnaast ook voor onveilige situaties."

'Bredase ijsbaan minder aantrekkelijk voor internationale evenenemten'

Schiphouwer vreest dat er minder bezoekers komen als de ijsbaan niet snel wordt aangepakt en dat de Bredase ijsbaan minder aantrekkelijk wordt voor internationale kampioenschappen en evenementen. 

De ijssportverenigingen werken zelf al aan een plan om de ijsbaan aantrekkelijker te maken en hopen hier binnenkort met de gemeente over te kunnen praten om tot een oplossing te komen.