De gemeente Breda is met het initiatief 'Urban Sports, sporten van de straat' genomineerd voor het beste initiatief 2017/2018 op het gebied van sport- en beweegbeleid. Ook Gorinchem en Deventer zijn in de race voor deze titel.

Breda legde tijdens de Hockey Champions Trophy 2018 de koppeling met Urban Sports & Culture en de organisatie van de Urban Sports Week. Onder de noemer 'Urban Hockey Tour' werden afgelopen mei twintig clinics georganiseerd op diverse pleintjes en veldjes in de stad.

Na de Urban Hockey Tour stond van 4 tot 8 juni het terrein rondom Skatepark Pier 15 in het teken van de 'Urban Sports Week'. Jonge deelnemers van zeven basisscholen in Breda maakten met behulp van verschillende sportverenigingen uit Breda kennis met diverse urban sports.

Naast deze activiteiten werden afgelopen zomer ook nog de Bredase Beweegweek en X-kids georganiseerd en konden kinderen tijdens Breda Barst allerlei urban sports uitproberen.

Gemeente werkt samen met Breda Actief, BrabantSport en KNHB

Het project is door de gemeente Breda opgezet in samenwerking met vrijwilligersorganisatie Breda Actief, BrabantSport en de KNHB. Het voornemen is jaarlijks een Urban Sports Week te organiseren, waarbij de doelgroep uitgebreid moet worden naar het voortgezet onderwijs.

De winnende gemeente wordt op woensdag 26 september bekendgemaakt tijdens het jaarcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in Breda. Ook wordt dan de sportgemeente van het jaar bekendgemaakt.