Drie Bredase woningcorporaties krijgen waarschijnlijk vanwege een nieuwe Europese richtlijn die belastingontwijking van bedrijven moet tegengaan 29 miljoen euro aan extra kosten.

Door die tegenvaller komt "de investeringcapaciteit sterk onder druk te staan, met als gevolg dat de nieuwbouw- en duurzaamheidsambities de komende jaren fors moeten worden bijgesteld", schrijft het college in een brief aan minister Ollongren. Mogelijk gaan hierdoor ook de huurprijzen omhoog. Het college pleit dan ook voor aanpassingen van de nieuwe kabinetsplannen.

De exacte gevolgen van de nieuwe richtlijnen zijn nog niet bekend, omdat er nog geen definitief wetsvoorstel is. Mocht de huidige invulling stand houden betekent dat voor een bedrijf dat relatief weinig winst maakt en veel rente aftrekt dit in het vervolg beperkt wordt tot 30 procent van de fiscale winst.

Dit vooruitzicht betekent dat WonenBreburg naar verwachting rekening moet houden met 10 miljoen aan extra kosten, Alwel met 9,5 miljoen en Laurentius met 9,3 miljoen. Dat blijkt uit een brief van het college aan Michel Verschuren, burgerraadslid van de SP Breda, na eerder gestelde vragen.

De richtlijn zorgt voor zo’n 300 miljoen euro aan extra belasting in heel Nederland.