De gemeente gaat maatregelen nemen om overlast bij de Galderse Meren tegen te gaan, waaronder mobiel cameratoezicht. Dat schrijft wethouder Boaz Adank vrijdagmiddag aan de Bredase raad.

Gemeentemedewerkers hebben afgelopen weken enkele keren aangifte moeten doen van strafbaar gedrag in hun richting. Samen met politie en OM kijkt Breda naar de mogelijkheid van gebiedsverboden en het uitrusten van handhavers met extra beschermingsmiddelen.

Adank reageert met de brief op problemen die tijdens de drukke dagen ontstaan rondom de recreatieplas op de grens van Breda en Galder.  Hij constateert dat er veel belangstelling is voor de plas, maar ook dat de drukte de afgelopen weken ook tot een aantal incidenten heeft geleid op zowel de toegangswegen naar de plas toe als op het terrein zelf. "Denk hierbij aan het negeren van aanwijzingen van verkeersregelaars en intimidatie van onze boa's."

Breda heeft al extra parkeerbegeleiding en toezichthouders ingezet. Na overleg met onder andere de gemeente Alphen-Chaam en politie is besloten dat parkeerkosten kunnen worden gepind en dat er een in vier talen opgestelde flyer met huisregels van de Galderse Meren wordt uitgedeeld.

Daarnaast komen er extra digitale informatieborden op afstand van de Galderse Meren om bezoekers eerder te wijzen op het feit dat de Galderse Meren vol is.

Ook komt er meer inzet van toezichthouder op de drukke momenten in combinatie met extra politieinzet en volgt striktere handhaving op gevaarlijke parkeersituaties in de omgeving.