De gemiddelde huurprijs van een woning in de vrije sector in Breda is in het eerste kwartaal van 2018 met 6,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Het betekent de grootste stijging in de laatste  twee jaar. In 2017 bleef de gemiddelde huurprijs ongeveer gelijk (-0,1 procent), een jaar eerder betaalden huurders van woningen in de vrije sector gemiddeld 1,2 procent meer huur.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Pararius, een onlineplatform voor huuraanbod in Nederland. De gemiddelde huurpijs in Breda per vierkante meter bedraagt op dit moment 12,49 euro per maand.

De cijfers van Pararius zijn gebaseerd op 10.671 woningen die in het afgelopen kwartaal via het bedrijf werden verhuurd. De stijgende huurprijzen zijn volgens Pararius het resultaat van een vraag die sneller toeneemt dan het aanbod.

Stijging buiten Randstad

Met name in grote steden en middelgrote steden buiten de Randstad is de huurprijs flink omhoog gegaan. In Apeldoorn bedroeg de stijging 20,2 procent, in Amersfoort 15,4 procent en in Roosendaal 14,1 procent.

De grootste groei werd gemeten in Zoetermeer. Daar groeide het gemiddelde huurbedrag per vierkante meter per maand met 20,8 procent.