De vuurwerkschade die tijdens de jaarwisseling in Breda is aangericht, komt uit op ruim 50.000 euro. Dat schrijft burgemeester Paul Depla woensdag in een brief aan de gemeenteraad

"In totaal werden 219 beschadigingen aan gemeentelijke eigendommen door vuurwerk geteld", meldt burgemeester Depla.

Het aantal vuurwerk gerelateerde incidenten gemeld door de politie lag rond de jaarwisseling op veertien. Daarnaast zijn zeven aanhoudingen verricht. De brandweer heeft minder meldingen binnengekregen dan vorig jaar, namelijk 35.

Om incidenten rondom de jaarwisseling te voorkomen zijn afgelopen jaar verschillende innovaties doorgevoerd, geeft de burgemeester aan. Zo is onder meer de BuitenBeter app gebruikt om een beter beeld te krijgen van de vernielingen in de buitenruimte. "Dit was van meerwaarde voor zowel de buitenruimte beheerders van Breda als de handhavers", aldus Depla.

Daarnaast is er onlangs ook een aantal aanbevelingen gedaan door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid om 'het letsel door vuurwerk en de overlast van het vuurwerk te reduceren, zoals een landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk’.

Samen met de andere burgemeesters van het Baronie district werkt Depla aan een gezamenlijke reactie op de aanbevelingen. Die komt in mei, schrijft hij.