De afgelopen week werden al op tien verschillende plaatsen in Midden- en West-Brabant drugsafval gedumpt. Ook maandag was het weer raak. Er werden vijf vaten met chemicaliën aangetroffen langs de Koekelberg in Ulvenhout.

Ook in Galder werd drugsafval aangetroffen. Daar werden dinsdag rond 10.30 uur zes jerrycans, drie tonnen en meerdere vuilniszakken met chemicaliën gevonden.

In Ulvenhout reed maandag rond 21.00 uur een witte bestelauto op de Koekelberg. Uit de auto stroomde een chemische vloeistof. Een getuige zag dat de auto doorreed tot aan het einde nabij een beekje en dat deze hier even stilstond.

Nadat het busje weer terug reed richting de Strijbeekseweg werden in en langs een sloot vijf vaten met chemicaliën aangetroffen. De politie vermoedt dat de vaten en de lekkende vloeistof afkomstig zijn van de productie van synthetische drugs. Het afval is door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd.

Zorgelijke situatie

In de afgelopen week is op nog acht plaatsen in Midden- en West-Brabant drugsafval gedumpt. In Breda werden zaterdag veertig jerrycans met chemicaliën in de wijk Muizenberg gedumpt. Vorige week dinsdag trof de politie ook al chemisch afval aan in het buitengebied van Breda.

Het begin van het festivalseizoen kan volgens de politie een verklaring zijn voor het "extreem" hoge aantal vondsten in de afgelopen week. Een woordvoerder laat weten dat maart en april traditioneel maanden zijn met veel dumpingen. De politie gaat ervan uit dat het afval uit diverse laboratoria komt, omdat het gaat om de resten uit productie van zowel speed als xtc. Bovendien weet de politie dat criminelen meestal niet ver gaan rijden met hun drugsafval.

De zuidelijke provincies kampen al geruime tijd met dit soort dumpingen. Het afval is afkomstig van laboratoria waar synthetische drugs worden gefabriceerd, zoals xtc en speed. De politie spreekt van een "zorgelijke situatie". De dumpingen leiden tot gezondheidsrisico's, milieuschade en hoge kosten voor het opruimen.