Net als in 2017 komt er geen groot feest in de Bredase binnenstad tijdens Koningsdag. Bij de gemeente is geen gemeenschappelijke vergunning aangevraagd voor Koningsdag en Koningsnacht.

Dat houdt in dat buitenbarren- en podia niet zijn toegestaan.

Afgelopen jaar werd pas een week voor Koningsdag duidelijk dat de horeca en de gemeente het niet eens werden over de voorwaarden voor een vergunning. De horeca wilde dat de gemeente meer bij zou dragen aan de beveiligingskosten, maar die wens werd niet ingewilligd.

De afgelopen maanden hebben vertegenwoordigers van de Bredase horecagelegenheden meerdere malen gesproken met de gemeente. Tot een gemeenschappelijke aanvraag heeft dat niet geleid. De termijn voor een dergelijke aanvraag is inmiddels ook verlopen. 

Verkiezingen

Dat betekent dat de horecaondernemers wel terrassen mogen wegzetten, maar dus geen buitenbar of een podium mogen plaatsen.

Op het Chasséveld pakt Radio 538 wel uit met een groot feest tijdens Koningsdag. In de nacht vindt bij het Breepark de Helden van Oranje plaats, een Nederlandstalig meezingfeest met onder meer Gerard Joling.

Verschillende horecaondernemers zijn sceptisch over de effecten van beide feesten. Zo zou het lastig worden om vanuit de binnenstad te concurreren met evenementen van die grootte. Dat zou ook meespelen in de overweging geen vergunning aan te vragen.   

Kindervrijmarkt

In het Valkenberg is de traditionele kindervrijmarkt en cafés kunnen op Koningsdag en Koningsnacht wel in hun eigen gelegenheid een feestje bouwen. Daarvoor is geen extra vergunning nodig. 

De traditionele Corry Koningsdag is verplaatst naar 20 mei, Eerste Pinksterdag.