De bewoners van de twee woningen die begin januari werden beschoten in Breda, mogen hun huizen weer in. 

Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant dinsdag besloten. Daarmee geldt het eerdere besluit van de burgemeester van Breda dat de woningen voor drie maanden worden gesloten, niet langer.

De maatregel werd volgens de burgemeester opgelegd om de rust en veiligheid in de straat te herstellen en de bewoners van de huizen te beschermen. Volgens de rechtbank is dit een maatregel met "ingrijpende gevolgen" voor de bewoners, die enkele maanden niet hun woning in mogen. 

Ook zou er geen sprake zijn van een concrete dreiging richting de bewoners of hun woning. De voorzieningenrechter schorst daarom per 2 februari het besluit van de burgemeester.

Schietpartijen

Begin januari werden de twee woningen in de Ahornstraat en de Hagehof beschoten door nog onbekende personen. Vermoedelijk bestaat er een verband tussen deze twee schietpartijen en de vondst van een dode man in een flatwoning enkele dagen later.

De dode man is de kleinzoon van de bewoonster van een van de twee beschoten huizen. Een van de twee verdachten van het doden van de man, die allebei van het balkon vielen na een vluchtpoging, is de broer van de bewoonster van het andere huis.