De twee mannen die begin deze maand zwaargewond raakten door de val een flat in Breda, blijven langer vastzitten. Ze worden verdacht van het doden van de 25-jarige man wiens lichaam in de flatwoning werd aangetroffen. 

De raadkamer van de rechtbank in Breda besliste donderdag dat de voorlopige hechtenis van de twee met negentig dagen is verlengd.

Beide mannen (26 en 27 jaar) raakten door de val zwaargewond. Een van hen ligt nog altijd in het ziekenhuis. De ander zit voorarrest. 

Na de aanhouding van de zwaargewonde mannen vond de politie in de flatwoning het lichaam van een 25-jarige man. De politie verdenkt de twee mannen van betrokkenheid bij zijn dood. Vanwege de vondst van een tas met handvuurwapens in hun auto worden ze ook beschuldigd van wapenbezit.

Aangifte

De advocaten van de verdachten hebben aangifte gedaan tegen de politie. Ze denken dat de betrokken agenten zich schuldig hebben gemaakt aan poging tot doodslag of zware mishandeling, omdat de politie dusdanig geweld heeft gebruikt dat de mannen ten val zijn gekomen.

De politie erkende dat het arrestatieteam met een of meerdere beanbags heeft geschoten op de verdachten. Een beanbag is een soort munitie die een flinke klap tegen het lichaam veroorzaakt. 

De woordvoerder van de politie vertelde eerder aan NU.nl dat door de rijksrecherche wordt onderzocht in welk stadium van de vlucht er op de verdachten geschoten is.

Overval

Woensdag werd bekend dat de 25-jarige man die 9 januari dood werd gevonden in de flat zeer waarschijnlijk een van de daders van een gewelddadige overval in Bladel vorig jaar. Deze werd uitgevoerd na een tip van 'mollen' binnen de Rabobank. 

De politie heeft het vermoeden dat hij deel uitmaakte van dezelfde dadergroep die vorig jaar ook overvallen pleegde in Venlo en Roosendaal.

Criminele milieu

De politie denkt dat de incidenten deel uitmaken van het criminele milieu. Een paar dagen voordat de 25-jarige man dood werd aangetroffen in de flat, werd de woning van een familielid beschoten in Breda. 

De bewoner van een tweede huis dat ook doelwit was van de schietpartij, is een familielid van een van de mannen die verdacht wordt van het doden van de man in Breda.