De verbouwing van het voormalige Breda's Museum tot Breda Botanique start waarschijnlijk voorjaar 2019. Een jaar later zou de ombouw tot onder meer zestig woningen, winkels en horeca gereed moeten zijn.

"Een groot deel van deze woningen valt in de middeldure huur. Die ligt tussen de 725 euro en de 925 euro. Maar een heel klein deel valt daarboven", vertelt Ruben Donselaar, regiomanager Synchroon.

Voor de nieuwe bewoners wordt het meer dan alleen een appartement. "Wat heel bijzonder is aan het wonen in de kazerne is dat je als bewoner daarnaast van een heleboel andere voorzieningen gebruik kunt maken", vertelt Donselaar.

"Er komen bijvoorbeeld twee binnentuinen waar enkel de bewoners gebruik van mogen maken, en daarnaast natuurlijk de kas. Ook moeten er deelfietsen en elektrische deelauto’s komen en zijn er collectieve wasruimtes te vinden in het pand."

Vergunning

Voor de verdere inrichting van de monumentale kazerne zijn er gesprekken met diverse partijen die invulling gaan geven aan onder meer het restaurant met veertien hotelsuites. Ook de conceptstore is samen met een ondernemer bedacht. Namen kunnen nog niet bekend gemaakt worden.

"Het komende half jaar gaan we samen met de gemeente de plannen verder uitwerken en definitief maken", vertelt Donselaar. "We verwachten daar rond de zomer een vergunning voor aan te vragen." Omdat het gebouw een rijksmonument betreft, is de vergunningsaanvraag een stuk intensiever dan bij nieuwbouw legt hij uit. "We hebben een half jaar tot een jaar nodig voor dit traject."

Plannen

Deze week werd bekend dat Synchroon van de gemeente haar plannen voor de chassékazerne mag gaan uitvoeren. De ontwikkelaar bleek met de plannen voor Breda Botanique overtuigender dan drie andere plannen die eveneens door de gemeente zijn beoordeeld.