In het pand waar tot voor kort het Breda’s Museum was gevestigd komen woningen, een hotel, concept stores, een bar en een hotel.

Het pand krijgt de naam 'Breda Botanique'. Projectontwikkelaar Synchroon heeft de invulling gegeven aan het pand aan de Parade. 

Het gebouw staat sinds 1 januari leeg nadat het Breda's Museum samen met met MOTI is opgegaan in Stedelijk Museum Breda.

Breda Botanique krijgt 60 huurwoningen, een restaurant met hotelsuites, een bar en een conceptstore. In het midden van de rijksmonumentale kazerne komt een botanische kas, iets dat Breda nog niet eerder heeft gehad. Het Stadsarchief en de archiefkelder blijven ook gehuisvest in de Chassékazerne.

Bijzonder plan

"Met een groot team hebben we maanden gewerkt aan dit bijzondere plan", stelt Tobias Verhoeven, directeur van Synchroon in het persbericht van de gemeente. De Botanische Kas als ontmoetingsplek van de Kazerne staat centraal, op de plek waar in 1896 het cellencomplex was.

"De kazerne wordt gerestaureerd en zelfs zaken die verloren zijn gegaan worden teruggebracht, zoals bijvoorbeeld de verstopte, gewelfde plafonds."

Eisen

Volgens wethouder Alfred Arbouw scoort het plan van Synchroon hoog op alle door de gemeente gestelde eisen: "Breda Botanique slaagt er in om, met respect voor de monumentale waarde van het gebouw en aansluitend op de stedenbouwkundige opzet van het Chassépark, nieuwe en aanvullende gebruiksmogelijkheden in te passen."

De Gemeente Breda startte in december 2016 met de voorbereidingen voor de verkoop van het hoofdgebouw van de Chassékazerne. Het doel van deze tender was de verkoop van het gebouw aan een partij die de herontwikkeling van de Chassékazerne kan realiseren.

Daarbij moest de partij garanderen dat het rijksmonument in stand blijft en voor een lange periode succesvol kan functioneren. Synchroon is uiteindelijk gekozen uit de vier geselecteerde partijen door de gemeente.

De Chassékazerne wordt nog voor het eind van dit jaar overgedragen aan Synchroon.