De Sint-Antoniuskathedraal in Breda gaat elektrische verwarmingskussens uitdelen om de kerkgangers warm te houden. De heteluchtverwarming was zo lawaaierig, dat het tijdens de dienst uitgezet moest worden. 

De parochie zal om te beginnen tachtig verwarmingskussens uitdelen aan kerkgangers. Gemiddeld komen er op een zondag 115 gelovigen op een eucharistieviering. Niet iedereen kan dus gebruik maken van de warmtekussens. "Maar als er behoefte is aan meer kussens, dan schaffen we er meer aan", vertelt René Rijpert van het parochiebestuur.

Het bestuur denkt niet dat mensen het alsnog koud krijgen in de kathedraal als de heteluchtverwarming uit gaat. "De draadloze oplaadbare kussens hebben drie standen", zegt Rijpert, "dus kerkgangers kunnen zelf aangeven hoe warm ze de kussens willen hebben".

Voorheen werd in het kerkgebouw gestookt met heteluchtverwarming, wat grofweg vijftig euro per uur kost. Vanwege de herrie werd de verwarming tijdens de diensten uitgezet. Dit zorgde ervoor dat de warme lucht meteen weer naar boven trok, waardoor het "verre van behaaglijk warm is". 

Oplossing

Het parochiebestuur ziet daarom in de verwarmende kussens een betere oplossing. Leden van het koor, die in de winter extra laagjes kleding aantrokken om warm te blijven, hebben als eerste mogen proefzitten. "Zij zitten bij een glas-in-lood-raam en hadden het vaak heel koud."

Normaal gesproken worden de elektrische kussen op terrassen gebruikt. Dat nu een kathedraal de kussens in gaat zetten, is volgens Rijpert uniek. Omdat de reacties positief waren, heeft de kerk op dit moment tachtig verwarmingskussens aangeschaft.