De ontruiming van de probleemcamping Fort Oranje in Rijsbergen, uitgevoerd door de gemeente Zundert, mag doorgaan. Volgens de Raad van State weegt het belang van de volksgezondheid en openbare orde boven het belang van de bewoners van de camping.

Hierbij beroept de Raad van State zich op meerdere rapporten, waarin is aangetoond dat er op de camping ernstige overtredingen werden begaan toen deze nog in het beheer van voormalig eigenaar Cees Engel was. 

"De ernst van de bevindingen, bijvoorbeeld op het gebied van mensenhandel, brandveiligheid en een slechte gezondheidssituatie, zorgt ervoor dat wij het belang van de gemeente groter achten", meldt een woordvoerder aan NU.nl. 

Een groep van zeventien recreanten en een verhuurder waren naar de rechter gestapt om de ontruiming van de camping en de overname van de gemeente Zundert aan te vechten. De Raad van State heeft zich in een zogeheten spoedprocedure over de zaak gebogen, omdat de gewone rechtbank hiertoe niet bevoegd was. 

Alle bezwaren zijn afgewezen door de Raad van State.

Ontruiming

Op 23 juni van dit jaar gaf Zundert te kennen de probleemcamping te willen sluiten, na een lange geschiedenis van incidenten op het gebied van criminaliteit. Eind juli is gestart met de ontruiming. In december wil de gemeente de camping leeg hebben. 

Fort Oranje is bekend van de SBS6-documentaireserie Fort Oranje: Camping of krottenwijk. Hierin worden de verpauperde woonomstandigheden van de op dat moment 2.500 inwoners uitgelicht.