Gemeente Zundert blijft beheerder van camping Fort Oranje

Zundert blijft de beheerder van Fort Oranje in Rijsbergen. Hierdoor kan de gemeente doorgaan met het ontruimen van de probleemcamping. 

De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde dit donderdag in een kort geding, aangespannen door eigenaar Cees Engel. 

Engel vroeg tijdens de zitting op 31 augustus om het beheer van de camping weg te halen bij de gemeente. De rechtszaak over het beheer van de camping kan echter alleen bij een bestuursrechter worden gevoerd, is het oordeel van de rechtbank.

Hiermee blijft het beheer in handen van de gemeente. 

Caravans

Engel eiste ook dat Zundert de reeds verwijderde caravans weer terug zou plaatsen. Hij verdenkt de gemeente ervan de kosten zo hoog mogelijk op te jagen, zodat hij in de toekomst gemakkelijk onteigend kan worden. 

Maar daar is de rechter het niet mee eens. "De vorderingen gebaseerd op verkeerd beheer door de gemeente Zundert zijn niet of niet voldoende onderbouwd door de eisende partijen", motiveert de rechter donderdag.

Leny Poppe- de Looff, burgemeester van Zundert, is tevreden met de conclusie. "Dit betekent dat we verder kunnen op de ingeslagen weg. Deze uitspraak voorkomt dat er opnieuw onrust kan ontstaan."

Fort Oranje

De gemeente maakte eind juni bekend de camping te sluiten, na aanhoudende problemen op het gebied van criminaliteit. Nadat Engel de sluiting aankondigde, nam Zundert het beheer over.

Op 31 juli is een begin gemaakt met de ontruiming van in totaal elf velden. Poppe- de Looff wil de probleemcamping in december van dit jaar leeggeruimd hebben. Verpauperde stacaravans worden gesloopt en stacaravans met een waarde van meer dan duizend euro worden opgeslagen.

Fort Oranje is bekend van de SBS6-documentaireserie Fort Oranje: Camping of krottenwijk. Hierin worden de verpauperde woonomstandigheden van de ongeveer 2.500 inwoners uitgelicht. Naar schatting verblijven nu nog ongeveer achthonderd mensen op de camping. 

Lees meer over:
Tip de redactie