De ontruiming van het eerste gedeelte van probleemcamping Fort Oranje in de gemeente Zundert is dinsdagmiddag afgerond.

De verwijdering van de 48 caravans op het zogenoemde veld F is rustig en zonder incidenten verlopen. "En daar zijn we erg blij mee", aldus een woordvoerster.

De gemeente heeft het beheer van de camping overgenomen en is voornemens Fort Oranje binnen een jaar te sluiten. Ontruiming is volgens het gemeentebestuur noodzakelijk omdat Fort Oranje als een criminele vrijstaat wordt beschouwd.

De ontruiming van het eerste deel van de camping was vorige week donderdag bij de bewoners - veelal gastarbeiders en seizoensarbeiders uit Roemenië en Bulgarije - aangekondigd. Enkele bewoners van de stacaravans mogen nog even blijven; zij zitten in een zorgtraject en hebben hulp nodig bij herhuisvesting.

Kort geding

Een van de bewoners die een bevel tot vertrek heeft gekregen, spant daarover volgende week dinsdag een kort geding aan bij de voorzieningenrechter in Breda. Zijn onderkomen wordt tot die tijd ongemoeid gelaten. De man, die zelf al op zoek is naar vervangende woonruimte, vindt dat hij ten onrechte binnen enkele dagen van de camping moet verdwijnen. Volgens hem is de bewoners van Fort Oranje beloofd dat ze nog maximaal een jaar mochten blijven.

De gemeente bevestigt dat binnenkort een gesprek met de man wordt gevoerd, maar dat staat los van het kort geding. Hij moet hoe dan ook weg van de camping, aldus een woordvoerster van de gemeente Zundert.