De ontruiming van een deel van de omstreden camping Fort Oranje in Rijsbergen zal enkele dagen in beslag nemen.

Dit meldt de Veiligheidsregio maandag aan NU.nl.

Maandag rond 8.15 uur startte de ontruiming veld F, het deel van camping Fort Oranje waar de meeste arbeidsmigranten uit Bulgarije en Roemenië wonen. In totaal worden 48 caravans leeggehaald en verwijderd van het terrein. "Tot onze opluchting waren de bewoners van 22 caravans al op eigen houtje vertrokken", aldus de woordvoerder van de Veiligheidsregio.

De Mobiele Eenheid (ME) zou oorspronkelijk ingezet worden om toezicht te houden op de ontruiming, maar is toch afgezegd. "Tot nu toe verloopt de ontruiming probleemloos", vertelt de woordvoerder.

De meeste bewoners moeten zelf op zoek naar woonruimte. Alleen bewoners met een zogeheten zorgbehoefte, krijgen hulp bij het vinden van een vervangende woning. "Dit zijn ongeveer een handvol bewoners", vertelt de woordvoerder.

Eerste caravans Fort Oranje ontruimd
60
Eerste caravans Fort Oranje ontruimd

Kort geding

Twee van de bewoners die een bevel tot vertrek heeft gekregen, spannen daarover deze week een kort geding aan bij de voorzieningenrechter in Breda. De personen vinden dat ze ten onrechte op stel en sprong van de camping wordt gestuurd. De zitting wordt later deze week ingepland, meldt een woordvoerder van de rechtbank in Breda aan NU.nl. 

Voor een handvol bewoners op veld F is maandag een uitzondering gemaakt. Hun caravans worden nog niet verwijderd. Tot die uitzonderingen behoort ook Fort Oranje-bewoner Martin Huisman, de vader van het vermoorde Meisje van Nulde, Rowena Rikkers. Hij zit in een zorgtraject en voor hem wordt naar vervangende huisvesting gezocht.

Criminaliteit

De camping is bekend van de SBS-serie Fort Oranje: camping of krottenwijk. Hierin kwamen de erbarmelijke leefomstandigheden van de bewoners van de camping naar voren.

Vorige maand besloot gemeente Zundert de camping binnen een jaar te sluiten, vanwege terugkerende problemen op het gebied van criminaliteit.