Drones in de strijd tegen illegale hennepteelt tussen de maïsvelden? Het door Limburgse boeren gelanceerde idee spreekt de VVD-fractie in Breda bijzonder aan.

In een brief aan het college pleit raadslid Rick Zagers voor de introductie van een Bredase variant. De strijd tegen de illegale wietteelt is vaak een kat-en-muisspel, zo maakt Zagers in zijn schrijven aan burgemeester en wethouders duidelijk. 

"Wanneer de politie successen boekt weten criminelen zich hier vaak snel op aan te passen. Zo is het lang niet meer zo dat de illegale hennepteelt alleen plaats vindt op zolderkamertjes; steeds vaker is te zien dat criminelen via een andere manier hun hennep proberen te telen."

Hij voert daarbij als voorbeeld aan dat er regelmatig hennepteelt plaatsvindt tussen maïsvelden. "In deze vaak grote velden kunnen criminelen redelijk ongezien hun gang gaan en is het voor de boeren nauwelijks mogelijk om dit te ontdekken", aldus Zagers.

Schade

"Ook levert dit voor de boeren veel schade op. Zo stoppen de Limburgse politie en boeren met het vliegen met helikopters over maïsvelden omdat dit te duur aan het worden is."

Als alternatief hebben ze echter wel drones, weet het VVD-raadslid. "Limburgse boeren gaan straks samenwerken om de maïsvelden in het buitengebied met drones te gaan bekijken en ze in de gaten te houden."

Onmogelijk

"Op deze manier wordt het bijna onmogelijk gemaakt voor criminelen om succesvol hennepplantages in maïsvelden te verstoppen.”