Het voorlopig ontwerp voor het gebouw van het Generaal Maczek Memorial is dinsdag getoond. Een overzicht van alle besluiten tot nu toe.

"Als er érgens een plek moet zijn om onze Poolse bevrijders te herdenken, dan is het in Breda", aldus de Bredase cultuurwethouder Marianne de Bie.

Het was dringen geblazen bij de presentatie van het voorlopig ontwerp in de Lutherse Kerk aan het Stadserf.

Voor de eerste keer konden vele belangstellenden zich een beeld vormen van het gebouw waarin het Generaal Maczek Memorial straks onderdak moet krijgen.

Ontwerp

Oomen Architecten uit Breda en Kinkorn uit Tilburg vormen het gezamenlijke brein achter het ontwerp.

Het gebouw, met een oppervlakte van zo'n 500 vierkante meter, biedt straks middels verschillende ruimtes plaats aan onder andere de permanente tentoonstelling van het Generaal Maczek Museum, een informatie- en documentatiecentrum en een filmzaal.

Een glazen pui aan de achterzijde kijkt uit op een talud waarop een tank wordt geplaatst.

Gedenkplaats

Een locatie voor het Generaal Maczek Memorial is er al: het is de bedoeling dat het gebouw straks verrijst aan de achterzijde van het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan in Breda, waar de legendarische generaal Stanislaw Maczek is begraven samen met zo’n 160 militairen van de Eerste Poolse Pantserdivisie die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De keuze voor het Generaal Maczek Memorial op die plaats is niet toevallig: het moet straks namelijk niet alleen de nieuwe thuishaven van het Generaal Maczek Museum worden, maar vooral ook een gedenkplaats waar kan worden stilgestaan bij wat de Poolse bevrijders voor Breda hebben betekend.

Portemonnee

Het ontwerp voor het Generaal Maczek Memorial is er nu dus ook. Het benodigde geld voor de realisatie van het gebouw - naar verwachting een kleine anderhalf miljoen euro - moet echter nog bij elkaar worden gebracht.

De Gemeente Breda trok alvast de portemonnee en stelde een bedrag van 50.000 euro om het voorlopig ontwerp te kunnen maken.

Voor 2018 heeft de Gemeente Breda reeds twee ton gereserveerd om het Generaal Maczek Memorial daadwerkelijk gestalte te kunnen geven.

Fondsenwerving

De komende periode zal de Gemeente Breda - samen met de besturen van de Stichting Generaal Maczek Memorial, Stichting Generaal Maczek Museum en Stichting Vrienden van het Generaal Maczek Museum - daarom de Provincie Noord-Brabant, fondsen en overige gemeenten in de regio benaderen met het verzoek een financiële bijdrage te leveren.

Daarnaast worden scholen, bedrijven, organisaties en particulieren hiertoe benaderd. Het streven is het Generaal Maczek Memorial te openen in 2019, het 75ste bevrijdingsjaar van West- Brabant.