De bouwwerkzaamheden voor de Vrede Fontein op het Kasteelplein in Breda zijn in volle gang. De interactieve fontein krijgt hier tijdelijk een plek in het kader van de herdenking en viering van 350 jaar Vrede van Breda. 

De bouw van de fontein verloopt voorspoedig. Het platform met een oppervlak van 10 bij 10 meter en een hoogte van 80 centimeter is dinsdag gevuld met 21 kuub water.

De totale lengte van de fonteinrijen bedraagt 42 meter. In het platform worden 360 nozzles geplaatst die op een vermogen van 4.000 liter per minuut schermen van water op kunnen werpen van circa drie meter hoog.

Deze woensdag worden daarvoor de nodige pompen geïnstalleerd waarna de fontein donderdag en vrijdag op de juiste werking wordt getest. De fontein wordt komende vrijdag om 11.00 uur officieel geopend door Marianne de Bie, wethouder van werk, inkomen en cultuur.

Waterspektakel

De fontein moet straks voor een waterspektakel zorgen. Passerend publiek kan plaatsnemen op het platform van de fontein en zich mee laten voeren door het waterspel.

Schermen van water van ongeveer  drie meter hoog laten bezoekers al spelenderwijs gevoelens van conflict en vrede ervaren door afwisselend op te jagen, afstand te creëren en uiteindelijk weer te verenigen.

Ontwerpers

Francien van Cappelle en Ilja Kramer, afgestudeerd aan AKV | St. Joost, zijn de jonge ontwerpers van de fontein. "De Vrede van Breda gaat niet alleen over feest", zo lichten zij hun creatie toe.

Het gaat vooral ook over onrust, macht, verdeeldheid, onderhandelen en geweld. Situaties die we door middel van het waterspel willen overbrengen aan de bezoekers "

Vredesfonteinen

In de zomer van 1667 werden in het Kasteel van Breda vredesonderhandelingen gevoerd die een eind maakten aan de Tweede Engelse Oorlog. Onderhandelingsdelegaties uit de verschillende landen plaatsten in die tijd prachtige tijdelijke fonteinen voor hun verblijven in de Bredase binnenstad.

De fontein werd hiermee een symbool voor de viering van de vrede. Gebaseerd op de vredesfonteinen van toen wordt van 16 juni tot en met 16 juli 2017 een tijdelijke interactieve Vrede Fontein geplaatst op het Kasteelplein.

De fontein is gedurende deze periode gratis toegankelijk voor publiek en dagelijks geopend van 11.00 uur tot 21.00 uur.