Eikenprocessierups wordt bestreden op N263

De provincie Noord-Brabant start met de bestrijding van de eikenprocessierups.

Dat gebeurt door te spuiten met een biologisch middel of door de dieren weg te zuigen. De resten worden vervolgens verbrand.

Op de N263 tussen Zundert en Breda, op de N639 tussen Baarle-Nassau en Breda en op de N640 tussen Hoeven en Etten-Leur worden bomen preventief bespoten. Op deze manier stoppen de dieren met eten en gaan ze binnen vijf dagen dood.

Deze methode wordt ook toegepast op de N263 tussen Breda en Tilburg en op de N638 tussen Zundert en Rucphen, maar hier zet de provincie een extra middel in. Een speciale machine zuigt hier de rupsen en hun nesten op. De rupsen worden tot oktober bestreden. Op plekken waar beschermde vlindersoorten voorkomen, wordt niet gespoten.

Eikenbomen

Eikenprocessierupsen komen in heel Nederland in een groot aantal eikenbomen voor. Zij zijn berucht, doordat hun brandharen zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Wie in aanraking komt met de rups kan daar wel twee weken last van hebben. Op plekken waar de dieren zijn geweest, kunnen brandharen nog tot wel acht jaar voor ongemak zorgen.

Lees meer over:
Tip de redactie