Opnieuw negen jaar cel in hoger beroep fatale schietpartij Breda

Het gerechtshof heeft Pearl S. uit Breda veroordeeld tot negen jaar cel voor doodslag op Rudi Schouten (28). S. schoot de man op Goede Vrijdag in 2015 met tien kogels dood. 

Hiermee blijft de straf die de rechtbank in Breda S. oplegde, onveranderd. Dit maakt het gerechtshof in 's-Hertogenbosch dinsdag bekend

Volgens het hof is het niet bewezen dat S. vooraf het plan had om Schouten te doden, en spreekt hem daarom vrij van moord. 

Aanleiding voor de schietpartij, die plaatsvond voor een drukbezocht winkelcentrum in Breda, was een grote vechtpartij waarbji zeker vijf mensen betrokken waren. S. werd zelf met een bijl aangevallen door de broer van het slachtoffer. Hierop heeft S. een wapen getrokken en tien schoten gelost. 

S. zei eerder tegen de rechter dat hij zich vooral had verweerd toen Schouten hem met een machete sloeg en tegen diens broer die met een bijl sloeg. "Ik was in paniek", zei hij eerder.

Autobanden

Schouten had even voor de ruzie de autobanden van de zus van zijn ex lekgeprikt, als daad in een langer lopende ruzie. De partner van de vrouw zat in Spanje en nam daarom contact op met S. Die ging bij Schouten verhaal halen.

S. beriep zich op noodweer, maar volgens het hof is hier geen sprake van omdat op het moment dat S. schoot, het slachtoffer al van hem was weggelopen.

Strafeis

Het hof heeft een forse gevangenisstraf van negen jaar opgelegd omdat S. op klaarlichte dag, in nabijheid van veel winkelend publiek, heeft geschoten. "Zo'n misdrijf is zeer schokkend", schrijft het hof in een verklaring. 

Ook moet S. aan de moeder van Schouten een schadevergoeding van zesduizend euro betalen voor geleden materiële schade.

Lees meer over:
Tip de redactie