Voetbalvereniging Boeimeer is in de regio Breda de enige club met een team voor kinderen met stoornissen in het autismespectrum. Elke vrijdagavond gewoon lekker een uurtje voetballen, waarbij het plezier voorop staat. Er wordt geen competitie gespeeld; wel zijn er een paar toernooien per jaar. Om de trainingen nog leuker te maken, zijn ze op zoek naar nieuwe leden en begeleiders.

Veel ouders van kinderen met autisme en/of ADHD weten niet dat deze mogelijkheid bestaat. Boeimeer wil er daarom graag wat bekendheid aan geven.

De coördinator van deze afdeling binnen VV Boeimeer is Eric Gronert. Vanwege zijn vakantie vertelt trainer Thom Willems wat meer over dit team. “Dit is ons vijfde seizoen, in de regio zijn we de enige. Het was al snel een succes, op een gegeven moment hadden we bijna dertig kinderen. Daarom hebben we nooit echt leden geworven."

In de loop van de tijd is een aantal kinderen gestopt en nu zijn er nog 17 of 18 over. "Daarom gaan we nu actief nieuwe leden zoeken. Bij de training gelden de regels die de kinderen ook van school kennen. Het voetbaltechnische deel is echt ondergeschikt aan het plezier. Het gaat er om dat ze lekker buiten bewegen en met elkaar aan het sporten zijn. Het is belangrijk dat we met voldoende begeleiders zijn. Eén op drie is ideaal, maar helaas niet altijd haalbaar. Dus ook nieuwe begeleiders zijn zeer welkom."

Buitenkant

"Dit is echt heel anders dan bij de G-teams, die er veel meer zijn", vervolgt hij. "Onze kinderen hebben in principe geen fysieke beperkingen, aan de buitenkant zie je ook niet dat ze anders zijn. Dat kan heel lastig zijn, omdat er soms dingen van ze verwacht worden die niet realistisch zijn. In de reguliere elftallen komen zij niet tot hun recht, maar ze passen ook niet in een G-team."

Jongens en meiden tussen de 6 en 16 jaar kunnen bij de Boeimeer Plus Kampioenen elke vrijdag van 18.15 tot 19.15 lekker komen voetballen.