Diana Vriends zag op Facebook een oproep om actie te ondernemen tegen het uithuwelijken van heel jonge meisjes. Toen zij las dat elke drie seconden een meisje onder de achttien wordt uitgehuwelijkt – dat zijn er dus 3.900 per dag – vier miljoen per jaar, besloot ze in actie te komen en mee te gaan doen met Cycle for Plan,

Vriends gaat een fietstocht maken in Zambia en zoekt sponsoren, zodat Plan Nederland meisjes en hun families kan helpen om deze traditie te doorbreken.

Helaas moest ze door een blessure haar vertrek in november 2016 uitstellen, maar in juli is het zover en vertrekt ze met een groep van dertig anderen naar Zambia.

"Ik heb best een moeilijk leven gehad, ben ervaringsdeskundige op het gebied van de psychiatrie en heb daardoor ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel ontwikkeld", vertelt Vriends.

"Ieder mens heeft gelijke rechten, waar je ook geboren wordt. Ik hoorde een verhaal van een meisje van dertien jaar, dat uitgehuwelijkt was, zwanger was en mishandeld werd. Vreselijk gewoon. Zulke meisjes hebben geen toekomst meer, kunnen niet meer naar school. Hun dromen zijn vernietigd."

Armoede

Het uithuwelijken van jonge meisjes komt deels door armoede en deels door traditie. "Plan Nederland en Plan Zambia strijden hier tegen. Met de opbrengst van onder andere de fietstocht die ik ga maken worden huizen gebouwd, waar deze meisjes tijdelijk kunnen wonen. In die periode gaat Plan in gesprek met hun ouders en de stamhoofden. Zo hopen ze die ervan te overtuigen dat de meisjes beter naar school kunnen gaan."

Diana Vriends is een doorzetter en graag sportief bezig, ondanks het feit dat ze zelf ook fysieke problemen heeft. "Ik wil me voor een ander inzetten, ben sportief en reis graag. Daarom past dit bij me. The Dirt Road Edition van Cycle for Plan is een sportieve uitdaging, die bijdraagt aan een beter leven voor deze meisjes en hun families. Door mee te doen heb ik me verplicht om minimaal 3.500 euro op te halen aan sponsorgeld. Ik betaal natuurlijk zelf mijn reiskosten."

Sponsorkind

Onderweg bezoekt ze verschillende projecten van Plan en ontmoet ze ook 'haar' sponsorkind. "Plan kan met het opgehaalde bedrag deze meisjes een hoopvolle toekomst geven. Maar niet alleen de meisjes krijgen een beter leven." 

"Omdat Plan Nederland ook het geld investeert in de gemeenschap van de sponsorkinderen, draag je dus niet alleen bij aan een beter leven van het kind, maar ook van de gehele gemeenschap. Het zal een hele klus worden, honderd kilometer per dag, over zandwegen en dergelijke dwars door Zambia."