Breda verliest nachtbusnetwerk met andere steden

Breda verliest het nachtbusnetwerk met andere steden. De provincie Noord-Brabant heeft besloten om vanaf 1 juli te stoppen met de pilot. 

De beslissing is gemaakt omdat te weinig reizigers gebruik maken van de bussen die in het weekend tussen 02.00 en 04.00 uur rijden tussen Rotterdam, Dordrecht, Breda, Tilburg, Utrecht en Eindhoven. 

De nachtbussen werden in 2015 in het leven geroepen als alternatief voor het verdwijnen van het nachtnet van spoorwegvervoerder NS.

Eerder hadden de provincie en de gemeenten Breda, Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Dordrecht al besloten dat de voortzetting van het nachtnet met treinen te kostbaar was. Daarvoor was jaarlijks een subsidiebedrag van 700.000 euro nodig. Op verzoek van de Provinciale Staten en gemeenteraad werd daarom een alternatief opgezet met nachtbussen.

Nachtelijk vervoer

Sinds december 2015 rijden bussen van vervoerder Arriva op vrijdag- en zaterdagnacht tussen 02.00 en 04.00 uur op vier verschillende lijnen tussen de Randstad en de grote Brabantse steden. De busverbindingen sluiten daarbij direct aan op het Nachtnet van de NS die tot 02.00 uur naar Brabant rijdt.

Doel van de pilot was om binnen drie jaar een veilig, betrouwbaar en betaalbaar nachtelijk vervoer in het weekend per bus te realiseren voor reizigers.

Verwachtingen

Gedeputeerde Christophe van der Maat vond het een moeilijk besluit: "Na anderhalf jaar blijkt dat het aantal reizigers achterblijft bij onze verwachtingen. Gedurende het eerste jaar maken op vrijdag 150 en op zaterdag zo’n 265 reizigers gebruik van de nachtbussen. Alleen met carnaval en tijdens een groot evenement als het concert van Guus Meeuwis in het PSV-stadion zien we een piek."

"Buiten deze bijzondere momenten blijven bussen grotendeels leeg. Dat betekent dat er maandelijks behoorlijk veel geld bij moet om de bussen in die nachtelijke uren te kunnen laten rijden. We zien ook geen aanwijzingen dat exploitatie zonder steun van de overheid op termijn wel mogelijk is. We hebben daarom besloten om er vervroegd mee te stoppen."

Nightliner

De nachtbussen tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch trekken wel voldoende reizigers en worden opgenomen in de reguliere dienstregeling. Ook de Nightliner, Brabantliner en de Uitbus Breda blijven rijden. Deze diensten maakten geen onderdeel uit van de proef.

Lees meer over:
Tip de redactie