Beek Vooruit pakt titel en promoveert naar tweede klasse

De platte kar reed zondag door Prinsenbeek. De spelers van Beek Vooruit 1 vierden er een uitbundig feest na het eerder op de middag behaalde kampioenschap in de derde klasse B van de zondagamateurs. 

De titel kwam een beetje uit de lucht vallen. Beek Vooruit deed zelf wat het moest doen, namelijk winnen, maar zag naaste concurrent TSC uit Oosterhout gelijk spelen. Hierdoor eindigde de ploeg uit de Beek met 57 punten uit 26 wedstrijden op de eerste plaats en liet het TSC met een punt achter zich.

Beek Vooruit begon het laatste duel in de reguliere competitie tegen Groen Wit uit Breda in de wetenschap dat het zelf moest winnen om uitzicht te houden op de titel. Dat kampioenschap zou er alleen komen als naaste concurrent TSC uit Oosterhout een steekje zou laten vallen bij ZIGO in Tilburg. En dat gedroomde scenario kwam zondag nog uit ook.

Voorafgaand aan de wedstrijd in Prinsenbeek zat de sfeer en al goed in op sportpark De Heikant aan de Heikantsestraat. Oranje ballonnen sierden de accommodatie, een dj zorgde voor muziek en de biertap was gereed om een eventueel feestje te vieren. Een feestje dat er bij winst van het eerste team toch wel zou zijn omdat de ploeg zich daarmee zou plaatsen voor de nacompetitie.

Tweeling

Nadat al twee doelpunten wegens buitenspel waren afgekeurd, was het clubtopscoorder Loek Schalk die in de 35e minuut voor de eerste ontlading zorgde door met de 1-0 voor Beek Vooruit zijn 27e treffer van het seizoen te maken.

Zijn tweelingbroer Joost bracht hem in stelling, waarna het schot eerst de paal raakte, maar via de rebound alsnog in het net belandde. De 1-0 betekende tevens de ruststand.

Afwachten

Direct na de hervatting was het de andere Schalk, die met zijn 21e doelpunt van het seizoen, een voorschot nam op de zege en de 2-0 aantekende. Nog geen tien minuten later werd het ook nog 3-0 door een rake kopbal van Wesley van Oers.

Dat Yassin Erbas voor Groen Wit in de slotfase nog wat terugdeed door de 3-1 te maken was nauwelijks nog van belang. Het was vooral afwachten hoe TSC het er in Tilburg af zou brengen.

Zenuwentoestand

Dat werd nog een hele zenuwentoestand omdat in Prinsenbeek door de scheidsrechter eerder werd afgefloten dan in Tilburg. Omdat de tussenstand daar na negentig minuten 1-1 was, was de spanning haast ondraaglijk voor de spelers van Beek Vooruit. In een kring stonden ze samen met de technische staf en onder andere voorzitter Jan Hoppen op het veld te wachten tot ook het eindsignaal in Tilburg klonk.

Met de accommodatie van ZIGO bestond de hele middag een live verbinding. "Iemand van ons was daar gaan kijken", zegt succestrainer Arno Gabriëls van Beek Vooruit. "Toen er bij ons afgefloten werd door de scheidsrechter, moest daar nog iets van zeven minuten aan extra tijd gespeeld worden met de 1-1 op het bord. Maar ZIGO speelde toen al bijna vijftig minuten met een man minder vanwege een rode kaart."

Euforie

Groot was de euforie dan ook toen de scheidsrechter in Tilburg bij de 1-1 stand voor het einde van de wedstrijd floot: Beek Vooruit kampioen en de promotie naar tweede klasse een feit. Gabriëls: "Vooraf was duidelijk dat we het niet in eigen hand hadden. We moesten winnen om sowieso mee te mogen doen aan de nacompetitie." 

"Dat deden we en dan ben je afhankelijk van wat TSC doet. Wij wisten wel dat ZIGO gemotiveerd was en nog wat wilde rechtzetten tegen TSC, onder andere omdat ze de uitwedstrijd dik verloren hadden. Op deze manier kampioen worden is ongekend."

Stamcafé

Na afloop is er vanzelfsprekend goed gefeest. "Achter de schermen was er wel het een en ander geregeld. Er waren zelfs kampioensshirts. En de platte kar was ook van stal gehaald. Daarmee zijn we door het dorp gereden richting ons stamcafé", besluit de trainer.

Tip de redactie