Bij je eerste echte auditie meteen geselecteerd worden om in één van de grootste Nederlandse musicals van het moment te spelen. Dat gebeurde Jur IJzermans (11) uit Ulvenhout. 

Na een kleine figurantenrol in het Efteling Theater had hij de smaak goed te pakken.

Tegenwoordig speelt hij de sterren van de hemel als Jantje Verkerk in Ciske de Rat. "En als het aan mij ligt, komen er nog veel meer rollen", aldus de enthousiaste IJzermans .

IJzermans' liefde voor acteren en zingen in een musical kwam eigenlijk per toeval tot stand. Het was zijn oma die hem op een advertentie wees waarin kinderen werden opgeroepen om zich op te geven voor de musical Pinokkio in het Efteling Theater. "Dat was super leuk. Ik mocht toen een dag mee repeteren en twee shows meedoen", legt IJzermans uit. Vanaf dat moment wist hij het zeker: hij wilde in een echte, grote musical meespelen. Een droom die een stuk sneller uitkwam dan verwacht.

Auditie

De auditiedagen voor Ciske de Rat de musical in Amsterdam waren zenuwslopend. Voor Ijzermans was het de eerste keer dat hij aan zo’n uitgebreide auditie meedeed. In totaal waren er drie rondes tijdens twee dagen waarbij hij moest zingen, acteren en dansen. Er deden maar liefst driehonderd kinderen mee, terwijl er maar zeven acteurs voor Jantje werden gezocht. IJzermans sprong dan ook een gat in de lucht toen zijn naam al als derde genoemd werd bij de bekendmaking. "Dat was echt fantastisch."

Tegenwoordig staat IJzermans zonder zenuwen op het podium. Al tien keer speelde hij Jantje Verkerk in één van de grote theaterzalen in het zuiden van Nederland. "Vooral in Heerlen was het echt groot. Daar hebben ze een zaal met daarboven een balkon, en daarboven nóg een balkon. Er is maar één ding wat niet echt went. Dat is al het schelden. Jantje is echt super grof, dus ik moet wel wat dingen zeggen wat ik normaal niet zou doen."

In juli komt er voor IJzermans een einde aan zijn avontuur in Ciske de Rat. Als het aan Jur IJzermans ligt, gaan er nog heel veel andere rollen komen. "Ik ga sowieso door met musicals."