Het is gezellig druk op een doorsnee middag bij indoorskatepark Pier 15 in Breda. Van jonge meisjes met knie- en polsbescherming tot getalenteerde twintigers. Het splinternieuwe skatepark trekt een breed publiek. 

Bedrijfsleider Rinse Staal is trots op de goede sfeer binnen de Bredase skatescene. "Het is zoveel meer dan alleen de sport. Iedereen met een creatief idee is welkom. Dat is het mooie ervan."

Pier 15 is volgens hem echt één van de mooiste indoorskateparken van Nederland. Rinse Staal zegt het met gepaste trots. Toen Pier 15 in 2014 werd gerealiseerd is geprobeerd om een unieke hal te creëren. Met het vele beton en de bomen die groeien in de loods, geeft Pier 15 het gevoel alsof je in een park loopt.

"En dat is ideaal om binnen te hebben, aangezien het in Nederland nogal vaak regent." Toch is Pier 15 inmiddels ook buiten aan het uitbreiden. Daar wordt hard gewerkt aan de realisatie van een bowl: een soort leeg zwembad om trucs in te doen.

Creativiteit

De populariteit van de skatesport maakt de laatste jaren een grote groei door. Bij Pier 15 krijgen iedere week zo’n 150 kinderen in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar skateles. Zij worden door een team van jonge skateleraren uitgedaagd om de sport onder de knie te krijgen.

"Skaten is letterlijk vallen en opstaan. Fouten maken is niet mogelijk. Dat is heel goed voor het zelfvertrouwen van onze jonge skaters", legt Staal uit. "En de sport motiveert de kinderen ook echt om creatief te zijn. Dat vind ik er zelf heel tof aan."

Ondanks dat skaten een individuele sport is, benadrukt hij de sterke community bij de skaters. "Als ik bijvoorbeeld iemand zie oefenen op een lastige truc, dan weet ik nog precies hoelang het mij kostte om dat onder de knie te krijgen. Je hebt daardoor heel veel respect voor elkaar."

Cultuur

De Bredase skatescene houdt meer in dan alleen de sport. Dat is goed te zien aan bezoekersaantallen van Pier 15. Afgelopen jaar bezochten maar liefst 40.000 mensen het indoorskatepark, maar daarvan kwamen er slechts 20.000 voor de sport. De andere helft van de bezoekers kwam af op één van de vele culturele evenementen die wordt gehouden in Pier 15.

Zo biedt het een podium voor lokale bandjes, fotografie en kunstexposities. Ook het grote livemuziek evenement Surf en Turf bij Pier 15 op het Haveneiland is inmiddels een begrip in Breda. "Op het Haveneiland zitten veel toffe initiatieven, waarmee we ook graag samenwerken. Hier komen creatieve ideeën van de grond."