Het moet de blikvanger worden van de Bredase binnenstad: de nieuwe buurt de Gasthuisvelden. De doortrekking van de Nieuwe Mark, een stadspark en een watertaxi maken het toekomstige stadsdeel compleet.

Volgend jaar moet worden begonnen met de eerste werkzaamheden.

Het gebied rond de Seeligkazerne, bestaande uit 16 hectare, heeft vooralsnog een gesloten karakter. De gemeente heeft plannen om dit open te breken en toegankelijk te maken voor publiek. Roel Klei, projectmanager namens de gemeente Breda, stelt: "Het UWV-gebouw is een plek waar je niet graag komt, net als de belastingdienst en de rechtbank. Ook de kazerne is een afgesloten terrein."

De hoofdzaak is het doortrekken van de Nieuwe Mark. De rivier moet zijn weg banen tussen het Groot Arsenaal, een monumentaal pand uit de achttiende eeuw op de Seeligkazerne, en het voormalige UWV-gebouw aan de Markendaalseweg. Daarna loopt de rivier uit in de Aa of Weerijs.

Contrasten

Bij de plannen wordt ook de herinrichting van de Markendaalse meegenomen. De verouderde straat omhelst veel contrasten. De moderne gebouwen stoten af tegen het witte pand van het Kadaster, de oude fietsenwinkel, het voormalige UWV-kantoor en het pand van de Rabobank.

Deze panden krijgen een nieuwe functie en worden mogelijk vervangen door woningen. "Ook willen we een doorgang maken naar het water vanuit de Bleekstraat en de winkelstraat. De plannen voor de Nieuwe Mark moeten dit gedeelte van de stad een kwaliteitsimpuls geven", aldus wethouder Alfred Arbouw (VVD).

Historisch hart

De overname van de Seeligkazerne door De Rooi Pannen maakt die impuls mogelijk. Daardoor kan de Nieuwe Mark weer door het historische hart van Breda stromen. De soldaten hebben de monumentale panden verlaten, waarna het terrein vanaf 2018 onderdak moet bieden aan scholieren.

In het zuiden van het gebied - langs de Fellenoordstraat - moet een nieuw stadspark komen, waarbij de gemeente dagdroomt over toeristen in de veertien historische witte huisjes aan de rand van het terrein.

Eind 2021

De voorlopige planning is nu dat het vaarrondje eind 2021 gereed is. Arbouw geeft aan dat de gemeente nog in de besluitvorming zit om de rivier door te trekken. Hierbij is het college onder andere afhankelijk van defensie en het rijksvastgoedbedrijf over de onderhandelingen van het zuidelijke deel van de Seeligkazerne.

Arbouw benadrukt de ambitie te hebben om het water bevaarbaar te maken. Hoe dit eruit moet gaan zien, moet nog blijken uit onderzoek dat in mei gepresenteerd wordt. Dan wordt ook het financiële plaatje duidelijk.