Gemeente zet streep door subsidie stripbeurs

De gemeente stopt met de subsidie voor de Stripfestival. In 2016 werd de subsidie gehalveerd. Organisator van de stripbeurs, Rob van Bavel zag dit niet aankomen, de voorbereidingen voor de stripbeurs 2017 zijn namelijk in volle gang.

"Door het vervallen van de subsidie moeten wij nadenken of het haalbaar is in 2018 en de jaren daarna weer een festival te organiseren", vertelt Van Bavel. "Dit jaar wordt het festival net zo groot en fantastisch als vorig jaar, maar we houden opnieuw rekening met groot verlies."

In 2009 startte Van Bavel samen met andere initiatiefnemers het Stripfestival. De gemeente steunde het initiatief met een subsidie van 10.000 euro.

"In 2016 werd de subsidie gehalveerd. Wij gaven toen aan dat we ver van te voren beginnen met de organisatie, zo ook dit jaar", vertelt Van Bavel.

Subsidie gehalveerd

"Vorig jaar hebben wij al met verlies af moeten sluiten, dat was niet gebeurd als de subsidie niet was gehalveerd. De organisatie voor 2017 was in volle gang toen de gemeente doodleuk een streep door de subsidie zette." Volgens de gemeente past het niet in het nieuwe evenementenbeleid. Dit beleid moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

De gemeente zegt in een reactie grote waardering te hebben voor alle diverse evenementen die in Breda georganiseerd worden. "Tegelijkertijd is de vraag welke evenementen ook financiële steun nodig hebben vanuit de gemeente om te blijven bestaan. Uitgangspunt binnen het evenementenbeleid is de zelfredzaamheid en financiële onafhankelijkheid van evenementen. Gezien het commerciële beurs-karakter van het Stripfestival is eerder geoordeeld dat het stripfestival op eigen benen kan staan", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Groei naar zelfredzaamheid

Van Bavel is het er niet mee eens. "Wat hier gebeurt klopt gewoon niet. Wij hebben een brief naar de gemeente gestuurd. Volgende week zijn wij uitgenodigd voor een gesprek. Het is prima dat evenementen zelfredzaam zijn, maar het heeft tijd nodig om daar naar toe te groeien, die tijd kregen wij niet."

Mocht het niet meer lukken om in Breda de stripbeurs te organiseren heeft Van Bavel al een noodscenario bedacht. "Dat zou zijn het stripfestival overdragen aan andere festivals buiten Breda en onderdelen als NK stripteken aan andere organisaties overlaten."

Tip de redactie