Aan de Hoge Steenweg komt de eerste Red Cross winkel van Nederland. De winkel wordt vrijdag 31 maart geopend. Terwijl er nog hard geklust wordt, geeft directeur van het Rode Kruis afdeling de Baronie, Edwin Mariouw Smit, alvast een rondleiding.

Waarom een winkel van het Rode Kruis? De directeur is daar helder over. "Het Rode Kruis is altijd op zoek naar middelen om de financiën op orde te houden. Wij krijgen weinig geld vanuit het hoofdkantoor." En zo'n middel is de Red Cross Shop, maakt hij duidelijk.

Vrijwilligers en bouwvakkers zijn hard aan het werk om de winkel op tijd af te krijgen. De letters worden op de gevel geplakt en binnen klinken er geluiden van boren en zagen. Bij binnenkomst loop je door een grote glazen gang, met links en rechts in de etalage straks paspoppen met kleding. Binnen hangen de kledingrekken en schappen al aan de wanden.

Zo goed als nieuw

Achterin in de winkel is een deur naar het magazijn. Daar staan schappen en rekken vol met kleding, wasmachines en strijkplanken. "Alle kleding wordt voordat het de winkel in gaat geselecteerd, gewassen en gestreken." Mariouw Smit laat al wat kledingstukken zien. Een keurig beige kleurig jasje, die er inderdaad zo goed als nieuw uitziet.

Er zijn al meerdere tweedehands kledingwinkels, maar deze winkel onderscheidt zich van de rest, stelt de directeur. "Dit doen wij door kleding te presenteren die zo goed als nieuw is. Mensen kunnen kleding naar ons brengen en wij krijgen kleding die niet is verkocht van instanties. Ook zijn wij bezig met grote merken, daar kan ik de namen nog niet van noemen. Voor een schappelijke prijs van 1 tot 20 euro kunnen klanten hier terecht."

Vrijwilligers

De winkel draait volledig op vrijwilligers. "Wij gaan samenwerken met Syrische vrijwilligers. Zo leren zij ook de Nederlandse taal beter. Wij willen vrijwilligers niet in gevaar brengen met geld in de kassa, daarom kan er alleen maar gepind worden."

Voor Nederland krijgt Breda de primeur. "Maar in andere landen bestaat het concept al", vertelt Mariouw Smit. Het blijft waarschijnlijk ook niet bij de shop in Breda. "Er zijn al plannen voor meerdere winkels in Nederland. Een stuk of tien tot twintig winkels volgend jaar. De look en feel moet in alle winkels hetzelfde zijn."

Open

Op korte termijn komt er een parkeerplaats achter het pand. De winkel gaat open van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur. Dat het aan gaat slaan daar is Mariouw Smit van overtuigd. "Het gaat zeker lopen."

Burgemeester Depla opent de shop vrijdag 31 maart om 14.00 uur. Tijdens de opening krijgt de burgemeester bovendien een oorkonde als erevoorzitter van De Baronie.