De in 2013 overleden Bredanaar Rein Welschen krijgt een straat naar zich vernoemd op de nieuwe Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. Welschen was burgemeester van Eindhoven in de periode 1992-2003.

Oud-wethouder Mary Fiers startte in 2014 online een actie om een straat in Eindhoven naar hem te vernoemen vanwege zijn verdiensten voor stad en regio.

In overleg met haar en Anneke Welschen-van Alphen werd gekozen voor een straatnaam op deze locatie.

De Rein Welschenlaan wordt de toegangsweg van de nieuw aan te leggen bedrijvencampus BIC in het noordwesten van Eindhoven. Volgens de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu is Brainport Park een zeer geschikte locatie om de oud-burgemeester te eren met een straatnaam.

Grondleggers

"Rein Welschen was één van de grondleggers van het Brainport gedachtegoed, burgervader voor vele Eindhovenaren en een groot liefhebber van de groene natuur. Die elementen komen bij elkaar in Brainport Park."

Welschen nam halverwege jaren negentig samen met Henk de Wilt, (TU/e) en Theo Hurks (KvK) en 20 andere gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant het initietief voor een fonds voor economische structuurversterking - het Stimulusprogramma - dat voorspoedig uitpakte.

De samenwerking, bekend als de 'triple helix', legde de basis voor het succesvolle 'innovatie-ecosysteem' Brainport.