De regen komt met bakken uit de lucht vallen, maar daar deinzen de aanhangers van PVV-leider Geert Wilders niet voor terug. Deze woensdagmiddag staan ze allemaal te wachten op hun held die flyers komt uitdelen in het centrum van Breda.

Het bezoek gaat niet onopgemerkt voorbij aan de stad. Al ruim voor drie uur blokkeren vrachtwagens de toegang tot het Van Coothplein. Dranghekken moeten ervoor zorgen dat de weg vrij blijft voor de Limburger. Ook de massaal opgekomen nationale en internationale pers wordt op gepaste afstand gehouden.

Een wit spandoek trekt de aandacht. "Hij gaf zijn vrijheid op, om voor de onze te strijden", staat er in grote koeienletters in de kleuren van de PVV. Susan, vrijwilliger bij de partij en drager van het spandoek, geeft aan: "Wij zijn hier om hem steunen. Breda is dichtbij voor ons, want we komen zelf uit Eindhoven."

Ook zijn er enkele tegenstanders van de partij aanwezig. Een man draagt een kartonnen bord waarop staat geschreven: 'Vluchtelingen zijn welkom'. Hij loopt de hele stoet mee om "PVV weg ermee" te roepen.

Doorweekte flyers

Enkele PVV-leden beginnen tegen drie uur met het uitdelen van doorweekte flyers. Dan arriveert hun lijsttrekker in een gepantserd voertuig op het Van Coothplein. Hij stapt uit en begint zijn wandeling door de winkelstraat.

"Het is mooi om zo'n evenement een keer mee te maken", vertelt Bredanaar Paul. De omstander staat langs de dranghekken toe te kijken hoe Wilders de menigte te woord staat.

Aanhangers

Eén van de aanhangers die de politicus enthousiast ontvangt is Els, vrijwilligerscoördinator voor de PVV in Breda. Wilders begroet haar met een stevige handdruk en drie zoenen.

"Het is niet de eerste keer dat ik hem zie. Ik ken hem al sinds 2006", aldus de vrouw. "Het was weer leuk om even gedag te zeggen." Een andere omstander spreekt de PVV-leider aan: "U weet de realiteit goed te verwoorden. De rest in Den Haag zijn allemaal watjes." Wilders kopt deze voorzet met gemak in: "Zo is dat. Hartelijk dank voor uw steun."

Beveiligers

Langzaam schuift het gezelschap de Ginnekenstraat in. Meter voor meter voert Wilders campagne. Elke stap die hij zet wordt begeleid door meerdere agenten en beveiligers, terwijl ook zijn aanhang om de dranghekken heen de PVV-leider trouw volgt om maar geen glimp te missen.

De routine herhaalt zich steeds. Wilders beantwoordt vragen van omstanders, bedankt ze voor hun komst en sluit het gesprek af met een selfie. Zelf komt hij niet toe tot het uitdelen van flyers. Verderop staat een groepje mensen met gekleurde ballonnen en borden met de boodschap: free hugs. "Omdat Breda onze thuishaven is, willen we onze stem op een positieve manier laten horen", aldus Celia.

Snelvaart

Rond de klok van vier uur trekt de stoet in een snelvaart richting de kruising op de Karnemelkstraat. Hier stappen de PVV-leider en zijn gevolg in een auto, waarna de winkelstraat weer leegloopt. Langzaamaan druppelen de omstanders en media weg.

Volgens Alexander van Hattem, fractievoorzitter van de PVV in Noord-Brabant, is het een geslaagde middag. "Het is echt ongelofelijk hoeveel enthousiaste mensen op de been zijn ondanks het slechte weer. Dit is een visitekaartje voor Brabant. Breda is een belangrijke stad en een centraal punt voor heel de regio."