Het NAC-stadion is een van de negen gemeentelijke panden die voor 2022 volledig energieneutraal zijn. Dat meldt de gemeente Breda maandagmiddag. Voor het stadion geldt dit zelfs al dit jaar.

Ook dit jaar moet de gymzaal de Kroeten aan de Moeraszegge energieneutraal zijn.

Daarna volgen districtspost Noord-Oost aan de Charles Petitweg en districtspost Zuid-Oost aan de Poolseweg (2018), Wijkcentrum Elandstraat (2019), Sport- en welzijnsaccommodatie De Drie Linden (2019), Milieustation aan het Spinveld (2021), Gymzaal Wandelakker (2021) en Wijkcentrum Liesbos aan de Liesstraat (2022).

De Gemeente Breda gaat in totaal nog eens twintig gemeentelijke gebouwen verduurzamen. Dat aantal komt bovenop de 49 gebouwen die de gemeente eerder al aankondigde te gaan aanpakken.

Investering

De totale investering bedraagt 18,6 miljoen. De 69 gebouwen worden tot 2025 aangepakt, waarmee deze samen op een gemiddeld energielabel A komen.

Maatregelen zijn bijvoorbeeld het isoleren van daken, het aanbrengen van tripple glas, het vervangen van ketels of het aanbrengen van led-verlichting. Op sommige gebouwen komen zonnepanelen die zelf energie opwekken. "De maatregelen sluiten zoveel mogelijk aan bij natuurlijke momenten van onderhoud. De meeste investeringen worden terugverdiend doordat energie wordt bespaard of zelfs opgewekt."

Groot genoeg

"Dit betreffen de gebouwen die naar verwachting nog lange tijd in eigendom blijven en daarnaast groot genoeg zijn om de maatregelen effect te laten hebben", stelt de gemeente maandagmiddag. Aan de 69 gebouwen worden nog enkele gebouwen toegevoegd die op dit moment nog nader onderzoek behoeven.

Het college bespreekt de tweede fase van het uitvoeringsprogramma op 20 maart met de Commissie Economie. De votering van het benodigde krediet staat op de agenda van de gemeenteraad op 6 april.