Op de Backer en Ruebweg komen twee nieuwe digitale flitspalen die zowel te hard rijden als door rood rijden kunnen waarnemen. Deze twee flitspalen maken deel uit van een landelijke modernisering van flitspalen. Dat meldt de politie zaterdag.

De nieuwe digitale flitspalen staan waar eerder de verouderde, analoge flitspalen stonden. "Alleen flitspalen die een aantoonbare bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid worden vervangen", aldus de politie.

De vervanging maakt deel uit van een landelijk project onder leiding van het Openbaar Ministerie waarbij de komende jaren een groot deel van de analoge flitspalen wordt vervangen door digitale palen.

"Groot voordeel van digitale palen is dat deze 24 uur per dag aan staan en de verwerking van de boetes minder politiecapaciteit vergt. Daarbij kan in principe de bon sneller op de deurmat vallen, zodat de betrokkene zich eerder bewust wordt van de overtreding en het gedrag sneller kan aanpassen."

Flitslicht

De nieuwe flitspaal heeft een digitale camera aan boord. Hierdoor worden gemaakte beelden van snelheidsovertreders direct overgeseind naar een dataverwerkingseenheid. "De digitale flitser heeft geen last van een volgeschoten film, werkt continu en maakt gebruik van een infraroodflitser. Deze zorgt ervoor dat de flits niet te zien is. Weggebruikers hebben geen hinder van flitslicht."

Een flitspaal bij een kruising met verkeerslichten meet niet alleen de snelheid van iemand die te hard rijdt, maar legt ook weggebruikers vast die door rood rijden. "Een automobilist die te hard door rood rijdt, krijgt dus twee boetes: een voor snelheid en een voor rijden door rood licht."