Op 91 plaatsen in de gemeente Breda verdwijnen in de loop van het komende kwartaal de kenmerkende oranje brievenbussen uit het straatbeeld. Dat heeft PostNL bekendgemaakt.

In de gemeente Breda blijven 87 brievenbussen staan, vijf nieuwe worden geplaatst.

"De reden voor de aanpassing is dat we in Nederland steeds minder post versturen", aldus de verspreider. "Brievenbussen die weinig worden gebruikt, verwijderen of verplaatsen we naar plaatsen waar veel mensen komen zoals winkelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk."

Vanaf 13 maart verdwijnen de eerste bussen van straat. 23 juni heeft PostNL de aanpassingen doorgevoerd.

Belangenorganisaties

Voordat besloten is welke brievenbussen zouden worden verwijderd en welke zouden blijven staan, zegt PostNL in gesprek te zijn geweest met de gemeente en een lokale vertegenwoordiger van belangenorganisaties zoals ANBO, Unie KBO, PCOB, I(e)derin en LvKK.

"Samen is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan."

PostNL stelt ook vast te houden aan het aantal verlaagde brievenbussen. Bij het bepalen van de locaties is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen zoals vastgelegd in de Postwet.