Sommige wedstrijden krijgen ergens in de historie ineens een andere lading dan ze al die jaren daarvoor hadden. Dat geldt zeker voor de Graafschap-NAC.

Na het overlijden van NAC-speler Ferry van Vliet, speelde NAC 31 mei 2001 bij de Superboeren. Dat werd een emotionele rollercoaster om nooit meer te vergeten.

De slechts 20-jarige Ferry van Vliet kwam zes dagen voor de wedstrijd om het leven bij een auto-ongeval op de A16. Ook zijn vriendin overleed. Bij NAC was iedereen vanzelfsprekend kapot van deze gebeurtenis, kort voor de laatste wedstrijd van het seizoen.

De wedstrijd kende al voor het begin bijzondere momenten. De Graafschap toonde medeleven en gaf NAC 210 extra kaarten voor het uitvak. Op de wedstrijddag zelf toonde de supporters van De Graafschap aan dat rivaliteit tussen supporters op een bijzondere manier kan omslaan in band voor het leven.

Bijzondere momenten

De Superboeren stonden zij aan zij met de intens verdrietige NAC-fans én spelers. Zongen samen You'll Never Walk Alone en scandeerde Ferry's naam. "Misschien wel één van de bijzonderste momenten ooit bij een voetbalduel", aldus de Superboeren deze week op de officiële clubsite.

Deze vrijdag speelt NAC voor het eerst sinds 2011 weer op de Vijverberg. En weer is daar de herinnering aan Ferry van Vliet. De Graafschap opent zijn website met koeienletters: We vergeten je niet, Ferry van Vliet.

Anders dan bijna zestien jaar geleden spelen de clubs niet tegen elkaar in de eredivisie, maar in de eerste divisie. De beleving zal er niet minder om zijn. Wat de uitslag ook wordt, de Graafschap-NAC blijft voor altijd een bijzondere ontmoeting.