Als je deze donderdag iemand met een enorme glimlach door Breda ziet wandelen, dan kan dat er maar één zijn: Tijs Verwest. De wereldberoemde dj heeft sinds deze dag de officiële penning die hoort bij het ereburgerschap in handen.

Hij kreeg de penning met bijbehorende oorkonde in aanwezigheid van zijn moeder uit handen van burgemeester Depla.

Twee maanden geleden kreeg Tijs Verwest - beter bekend als Tiësto - al het blijde bericht dat hij werd benoemd tot ereburger van Breda. Burgemeester Paul Depla en wethouder Boaz Adank maakten dat in het Glazen Huis bekend, terwijl Verwest aan de telefoon hing vanuit Amerika.

Dat hij die penning nu pas in zijn handen had, is het lot van de wereldburger die Verwest is. Al tientallen jaren vliegt de dj de wereld over om met muziek mensen te vermaken.

Thuisbasis

En ook al is Amerika al jarenlang zijn thuisbasis, de link met Breda én de verbondenheid met zijn stad is er nog steeds. Dat bleek al op 23 december, toen hij zich verrast toonde. "Wow, dit is heel bijzonder. Het is ontzettend mooi, want breda is toch de plek waar ik vandaan kom. Ontzettend bijzonder."

En bijzonder is het. Want: "Het ereburgerschap is maar voor een enkeling weggelegd", aldus Paul Depla eerder. "Maar een man met zo veel bijzondere diensten verdient die titel."

Summier

Dat het geen jaarlijkse penning is die wordt uitgereikt, blijkt uit de summiere lijst van toekenningen de afgelopen jaren. De laatste benoemde ereburgers van Breda die Verwest voorgingen zijn oud-burgemeester Peter van der Velden en bisschoop Muskens.

Tiësto was in 2011 al benoemd tot ereburger van Brabant. "Maar er kan niks boven het ereburgerschap van Breda gaan", grapte Depla donderdagavond bij de officiële overhandiging tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hotel Nassau. Daar kreeg hij de penning horende bij het ereburgerschap uit handen van de burgemeester. "Je bent geboren in Breda, je bent getogen in Breda en je bent altijd verbonden met Breda, en zo voel je dat zelf ook volgens mij. Je draagt de trots op Tuinzigt uit, die wijk krijgt kleur dankzij jou."

DJ-hoofdstad

Verwest bevestigt dat. Depla geeft aan dat er in de raadsvergadering waar het ereburgerschap aan de orde kwam, geen enkele twijfel was. "Dankzij jou zijn we DJ-hoofdstad van de wereld. Je laat zien waar Breda voor staat. Je bent de vertegenwoordiging van wat Breda wil zijn."

Mensen zijn enorm trots op Tiësto, geeft Depla aan. "In Tuinzigt, bij SAB, waar je hebt gevoetbald, bij het Markenhage."

Oorkonde

Uiteraard ging Depla in vliegende vaart langs zijn carrière. "Het is onmogelijk al je awards te noemen. Je hebt er meer dan zeventig gewonnen. Je bent een wereldster en een exportproduct van Nederland en van Breda", somde de burgemeester zijn verdiensten op.

"De ouvreprijs van BUMA was meer dan terecht. Je hebt dance op de kaart gezet. Je levert een bijdrage aan muziekonderwijs. We zijn je erkentelijk voor wat je elke dag voor de stad doet. Want als je Tijs googelt en je kijkt even verder, dan zie je dat Breda een rijke historie heeft en een mooie toekomst. Ik ben blij dat ik voor het eerst in mijn leven iemand ereburger van Breda mag maken. Met heel veel plezier overhandig ik je de penning. Enige nadeel is dat je hem niet op je shirt kunt dragen."

Waarop Tijs de penning en de oorkonde die erbij hoort showt aan de aanwezige pers. Glimmend van trots, net als de dj zelf.