Al jaren zit Bertine Scholten aan de buis gekluisterd tijdens Expeditie Robinson met de gedachte "ik wil zo graag meedoen". Maar de 26-jarige IT'er is geen BN'er en deelname leek dus uitgesloten.

Tot dit jaar de oproep kwam voor 'gewone' deelnemers. "Sindsdien loop ik met een big smile rond."

Vier plekken heeft de omroep gereserveerd voor de onbekende deelnemers. Die vier plekken worden vergeven aan mensen die door de selectierondes komen.

Daarvoor worden er weer honderd uitgenodigd, onder wie de vijftig met de meeste stemmen op de site van Expeditie Robinson.

Selectiedag

Scholten hoopt op een plek in die top vijftig. "Dan ben je in elk geval op die selectiedag", zegt ze. Maar dat wordt nog wel een klus. "Nummer vijftig staat op iets van duizend stemmen, dan heb ik er nog wel een paar te gaan." Dus is haar hoop gevestigd op stemmen van familie, vrienden, bekenden, collega’s en stadsgenoten.

Mochten alle stemmen haar niet in de topvijftig brengen, dan is er nog een kans dat het productieteam haar selecteert. Voor haar omgeving is duidelijk dat zij het moet worden. "Meteen na de oproep kreeg ik al appjes met teksten als 'dat is echt iets voor jou'. Ze zijn ook druk aan het stemmen."

Filmpje

In het filmpje waarmee ze zich kandidaat stelt, vertelt ze staand op een paal - een eis voor aanmelding - waarom ze zich aanmeldt. "Ik heb een hele leuke baan, maar het echte avontuur is natuurlijk ver te zoeken. Ik sta liever op een paal ergens diep in de zee, dan hier", lacht ze. "Dit is mijn grote kans om mijn grote droom waar te maken, om de strijd aan te gaan met mijzelf en te leven van wat de natuur ons te bieden heeft."

Ervaring met een dergelijke survival heeft ze niet. Maar dat tempert haar enthousiasme totaal niet. "Ik denk dat ik dit kan", zegt ze met volle overtuiging.