Toezicht en handhaving van de gemeente Breda heeft in elk geval van tien taxichauffeurs het taxivignet ingenomen. Dat was de stand tot en met maandag. Of er dinsdag nog vignetten zijn ingenomen, was woensdagmiddag niet duidelijk.

Bij de gemeente is één klacht binnengekomen van een taxichauffeur die zich zodanig bedreigd voelde dat hij niet meer kon werken. "Dat betreuren wij enorm", laat de woordvoerder van de gemeente weten. "Wij begrijpen dat hij aangifte heeft gedaan, dus de politie gaat nu verder uitzoeken wat er is gebeurd."

De samenwerking tussen de taxichauffeurs, hun vertegenwoordigers, de politie en de gemeente is goed verlopen, laat de woordvoerder weten. "De eerste indruk is dat we ruimte voor verbetering zien, maar niet ontevreden zijn over de afgelopen dagen. De echte conclusies komen na de evaluatie. Daarvoor is nog geen datum vastgelegd, maar die willen we binnen afzienbare tijd houden."

In de eerste vier carnavalsdagen en -nachten is daarnaast één illegale snorder bekeurd. "Het innemen van het merendeel van de vignetten gebeurde op basis van een gebrek aan stratenkennis", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Stratenkennis

Die stratenkennis werd in eerste instantie steekproefsgewijs onder de 240 vignethouders gecontroleerd door een 'goed ingevoerde vertegenwoordiger vanuit de taxibranche', geeft de woordvoerder de procedure aan.

"Als de chauffeur die twijfel niet kon wegnemen, werd de chauffeur overgedragen aan onze mensen van Toezicht & Handhaving. Wanneer de stratenkennis van de chauffeur ook dan niet voldoende bleek, werd zijn taxivignet direct ingenomen."